“שיניים מספרות”: על רפואת שיניים על פי הרפואה הסינית
הכתבה התפרסמה ב"חיים אחרים"- הירחון האלטרנטיבי הישראלי לרפואה טבעית, תרבות רוחנית ומעורבות חברתית. בגיליון 96- ספטמבר 2004.
שיניים מספרות
מאת: מיכל קרן
רפואת השיניים והרפואה המשלימה לא הולכות בדרך כלל שלובות זרוע, ובכל זאת מתחילים להופיע סימנים ראשונים לשיתוף פעולה בריא בין התחומים. רופאי שיניים הפתוחים לתפיסת הבריאות ההוליסטית לא מסתפקים רק בשימוש בחומרים ידידותיים יותר אלא גם משלבים בזמן אמת טיפולים שונים: רפלקסולוגיה, שיאצו, דיקור, הומאופתיה וקינסיולוגיה. אחדים מהם אפילו פיתחו תפיסה מורכבת הקושרת כל שן לאיבר מסוים בגוף ולבעיות פסיכולוגיות ורגשיות.
יש סיכוי טוב שרק המחשבה על טיפולי שיניים, הוליסטיים או לא, תגרום לכמה מכם לעבור מיד לעמוד הבא, מתוך מחשבה שאולי יש כאן חומר מרתק לקריאה אבל עדיף אחר כך. רפואת השיניים היא הרפואה הכי מושמצת, כואבת, מעצבנת ולא נעימה. נכון, גם ביקור אצל פרוקטולוג הוא לא תענוג, אבל מרופא השיניים יוצא כל ילד עם פרצוף נפוח ודואב, פחד בעיניים ומדבקת "יצאתי גיבור".
אכן, צריך להיות גיבור כשמבקרים אצל רופא השיניים. כל מי שהוא בערך בן 30 זוכר ודאי את הסרט "חנות קטנה ומטריפה", שבה רופא השיניים הוא סדיסט מטורף שנהנה להכאיב. מנגד, ג'רי סיינפלד, שסיפר כמה בדיחות על רופאי שיניים, זכה מפי קרמר לכינוי הגנאי "אנטידנטי", כינוי שמציין גזענים ששונאים רופאי שיניים.
מה שהשן רוצה לומר
לרופאי השיניים כמעט אין אלטרנטיבה. לא תמצאו מטפל ברפואה משלימה או רופא שיניים שיגידו שאפשר בלי סתימה, עקירה או טיפול שורש. בעוד שאפשר לחיות עם כאבי גב קשים או עם מיגרנות, טיפול בכאבי שיניים אינו סובל דיחוי. עם זאת, יש דרך להתבונן בשיניים באופן הוליסטי, לראות אותן כחלק מהגוף השלם ואפילו להתייחס לאספקטים רגשיים ורוחניים שמתבטאים בהן. רופאים מעטים אף מוחים על הבהלה לסתימות ומספרים כי לעתים יש לשיניים אפשרות לסתום את החורים בעצמן.
ד"ר קלוד חייט, רופא שיניים שהתמחה בקינסיולוגיה ובמזותרפיה, מתרעם על ההפרדה המוחלטת בין השיניים לשאר חלקי הגוף. "רופאים כלליים מודעים לכך שיש קשר בין איברי הגוף השונים", הוא אומר. "אבל כשזה מגיע לשיניים הם מעבירים את האחריות לרופאי השיניים. במרפאת השיניים יעשו את השן נקייה, חזקה, לבנה וסתומה, אבל לא ישאלו אותה 'מה גרם לך להגיע למצב הזה? האם את עייפה מדי ולכן את לא מסוגלת להגן על עצמך כפי שעשית עד כה? האם יש איזה מסר שהגוף רוצה להעביר דרכך? אולי יש לך בעיה עם השכנים?'. תחומים אלה שייכים לדעת רופאי השיניים לרפואה הכללית, וכך השיניים נופלות בין הכיסאות".
ד"ר חייט מבקר גם את המטפלים ברפואה המשלימה, שמבחינים בקשר בין הגוף לנפש ויודעים לאבחן בשיטות רבות, אך שוכחים את זעקתן של השיניים ולא מתייחסים לכך שתפקידן הוא לא רק ללעוס. "השיניים קשורות לכל הגוף", הוא אומר. "הן מתפתחות בשלב העוברי יחד עם הלב ומערכת העצבים. יש תלות הדדית ביניהם לאורך כל החיים. הן סובלות את הסבל של איברי הגוף ובאותה מידה יכולות לגרום לאיברי הגוף נזקים. גם עודף מתח נפשי מזיק להן".
השיניים ואיברי הגוף
היחידים שנשמעו לזעקתן של השיניים, מעבר לזעקות הכאב של המטופלים בעת הטיפול, הם קבוצת רופאים מאירופה שהקדישו את כל עבודתם לגילוי הקשר בין כל שן או קבוצת שיניים לאיברים הפנימיים. הם עבדו במשך שנים בקפדנות, בסבלנות ובספקנות, בדקו עשרות אלפי מקרים ודיווחו על הקשרים שמצאו.
"השיניים החותכות העליונות קשורות לתפקוד הלב ולכאבים בצוואר", אומר ד"ר חייט שקרוב לאירופאים בגישתו. "השן הראשונה בצד שמאל מושפעת מאי סדר בהפרשות הפנימיות. לפעמים השן הזאת יוצאת החוצה כאילו הגוף דוחה אותה, וברוב המקרים זה קורה אצל נשים בגיל המעבר. שיני בינה קשורות לעייפות לא מוסברת ולהפרעות בלילה, והשן הטוחנת הראשונה מצד שמאל קשורה להרטבה". נוסף לביטויים הגופניים, כל שן קשורה גם להיבט רגשי. ארבע השיניים הקדמיות קשורות לאישיות של האדם, שתי השיניים המרכזיות, שהן השיניים הקדמיות הגדולות, מסמלות את האב, ואילו השתיים שלצדן מסמלות את האם. השיניים שמימין להן מסמלות את האופי המודע, ואלה שמשמאל להן מסמלות את האופי הלא מודע.
חייט: "הרופאים שמצאו את ההקשרים הללו לא עשו את זה כדי לקבל יותר כסף או כבוד וגם לא פרסמו ספרים שהפכו לרבי מכר. הם כתבו חוברות צנועות שמיועדות לציבור הרופאים, בתקווה שמישהו יעזור להם להבין ולהסביר את התופעה, כי עולם המדע דורש הסברים".
חייט יודע שאין בעולם מספיק רופאים שמכירים את הממצאים הללו. הדאגה לשיני אוכלוסיית העולם מנגנת על כל נימי נפשו, והוא סבור שיש בידיו קצה חוט לפתרון: "כל מי שבאמת דואג לשיפור מצב בריאותו של המטופל שלו יכול להשפיע גם על שיניו. מי ששיטת הטיפול שלו מסדירה את זרימת הדם, מי שמזהה תפקוד לקוי של בלוטות ההפרשה הפנימית ושל הורמונים ומי שמסוגל לשפר את תפקוד מערכת החיסון, ישפיע השפעה גדולה גם על השיניים והחניכיים, אפילו אם הוא לא מודע לזה, על אחת כמה וכמה אם הוא ירכוש ידע בסיסי בנושא. קיימות כמה טבלאות, רובן דומות, אבל לדעתי לא צריך להתייחס אליהן כאל עובדה מוגמרת. סקרנות, פתיחות ואכפתיות הן תכונות שיכולות לשנות את המבט שלנו כלפי המטופלים ומצב בריאותם".
חייט מסביר שחור נוצר בשן מחולשה של מערכת ההגנה של הגוף, וזו נוצרת בגלל בעיה פיזית או לחץ נפשי. "אם מגיע אלי מטופל שהשיניים שלו חזקות ויש רק חור קטן שלא מסכן את הבריאות ולא מתקרב לשורש, אני מציע לטפל בשאר הבעיות ולחכות עם הטיפול בשן. ברוב הפעמים עם טיפול נכון השן סותמת לעצמה את החור, וזה הטיפול הכי טוב והכי הרמטי, כי כשנוגעים בשן מחלישים אותה.
"לילדים אני עושה מעט מאוד סתימות, כי ברוב הפעמים אין להם כאבים גם אם יש להם חורים גדולים. כשמתחילים לסתום לילדים את החורים, הסתימה גורמת ללחץ על העצבים ולכאב, ולכן ברוב המקרים הרופאים מעדיפים לעשות כבר מההתחלה טיפולי שורש". לרופאי השיניים קורא חייט לעדן את הגישה שלהם למטופלים ולבדוק גם את התזונה שלהם, את מערכת החיסון וכמובן כיצד הם מצחצחים שיניים. "לא צריך לתת אותו טיפול לכל פציינט", הוא אומר.
פי עוללים
ד"ר יסקין וד"ר חייט משלבים בין רפואת שיניים לרפואה משלימה. הם נעזרים בחומרים טבעיים בטיפולים שלהם, ועל ידי שימוש בקינסיולוגיה הם מתאימים באופן אינדיבידואלי את החומרים שאיתם הם מטפלים.
רופאי שיניים שלא התמחו בשיטות הטיפול הטבעיות אך מודעים לצורכי המטופלים בכך משתפים פעולה עם מטפלים ברפואה משלימה. ארנון שמחי, מרכז לימודי הומאופתיה קלאסית במכללת רידמן, עובד פעמים רבות בשיתוף פעולה עם רופאי שיניים. הוא טוען כי בעיות שיניים מתחילות פעמים רבות כבר בינקות, כאשר השיניים מתחילות לבקוע. בקיעת השיניים יוצרת טלטלה גדולה בגוף וחושפת את התינוק למחלות סביבתיות שונות כמו דלקות אוזניים, התקררויות, מחלות ויראליות ומחלות בדרכי הנשימה. "רופאים אומרים שאין קשר בין בקיעת השיניים לחום או לשלשולים", הוא אומר, "אבל לנו ברור שהחום עולה כשהגוף זקוק לעזרה. זהו כלי של הגוף להתמודד עם חוסר האיזון והזעזוע שכרוכים בבקיעת השיניים".
לדברי שמחי, השיניים מסמלות את הקונפליקט בין עצמאות לבין תלות. ילדים בגיל הזה מתנתקים מאמם, מגלים פחות צורך לינוק, נחשפים לאוכל מוצק, רוכשים יותר מיומנויות מוטוריות, והיכולת שלהם להתנהל במרחב מעניקה ביטחון. מצד שני האם תמיד שם, והם עדיין זקוקים לה.
"זה שלב שבו הילד עומד באחד המבחנים הראשונים בחייו", הוא אומר. "עליו להוכיח שהוא מסוגל להתמודד ולהיות פחות תלוי. לכל תינוק יש אופי תגובה אחר, והטיפול נעשה בהתאם. תינוקות שמקבלים טיפול הומאופתי הופכים לעצמאיים יותר, משתלבים טוב יותר בגן, ישנים טוב בלילה ונראים יותר מאושרים".
גם מבוגרים מבקשים תמיכה הומאופתית בטיפולי השיניים. "אם מדובר בטיפול רגיל", אומר שמחי, "אני לא מייחס לזה משמעות יוצאת דופן, אבל במקרים מיוחדים של התפרצות בעיות שיניים בלתי מוסברות, יש מקום להסתכלות הוליסטית ולמציאת הקשר בין בעיות השיניים לשאר המערכות הגופניות והרוחניות".
יש טיפולים הומאופתיים למניעת התפתחות מחלות שיניים ועצירת זיהומים. טיפולים אחרים נלווים לטיפול השיניים ומסייעים בשיכוך כאבים, בעצירת דימומים ובהורדת נפיחויות. הרבה פעמים ניתנת תרופה הומאופתית כתחליף לאנטיביוטיקה.
מיכל קרן היא עיתונאית ומטפלת ברפואה סינית.
miichal_ keren@yahoo.com